Mikro Graf Art d.o.o.

Kako lahko Sociogram pomaga razredniku?

Sociogram dobri razredniki delamo najmanj 2x letno: na začetku vsakega polletja! Izredno dobri razredniki pa poleg teh dveh tudi vselej, ko smo v razredu začutili, da nam učenci delajo disciplinske težave, probleme. Na začetku so nam rezultati sociograma pomagali pri izbiri predsednika razreda, blagajnika, pomagal pa nam je tudi pri sestavljanju sedežnega reda v razredu, kolega razrednik se je hvalil, da ga uporabi tudi za določanje sedežnega reda v avtobusu, ko gredo na izlet.

Na pedagoški akademiji smo ga vsi izdelali ročno. In še vedno nam je v spominu, kako smo se kar naprej motili pri izrisu in seveda, posledično mečkali papirje z narobe postavljenimi učenci. Pri meni je bil koš čez kake 4 ure poln zmečkanega papirja!

Kaj pa danes?

S programom Sociogram 5.1 stiskamo anketo z že pripravljenimi vprašanji (ali pa si sestavimo nova, svoja vprašanja), ter jo damo učencem v izpolnjevanje. Ko poberemo rezultate, nas čaka še kake 15 minut vnašanja rezultatov. Ostalo delo (razporejanje in postavitev izbranih učencev, rangiranje) opravi računalnik sam. Če nam kaj ni všeč, lahko rezultate vizualno (kje stoji kak izbran učenec) sami ročno spremenimo.

4 ure dela ali pa 20 minut – je pa veliiiiika razlika!

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja