Mikro Graf Art d.o.o.

SOCIOGRAM

Grafični prikaz odnosov v skupini
(razred, športni kolektiv, delovni team…)

KAJ JE SOCIOMETRIJA

Sociometrija je metoda, ki lahko svetovalnemu delavcu, razredniku, vodji projekta ali tima, ki ga zanimajo relacije v neki skupini, pomaga pri odkrivanju odnosov v kolektivu. Kot rezultat se nam pokažejo odnosi, ki se na zunaj ne vidijo, obstajajo pa poleg uradnih odnosov v skupini in ki v bistvu odražajo spontano strukturo skupine. Medsebojne vezi med člani skupine vplivajo na obnašanje celotne skupine.

SOCIOMETRIČNA ANALIZA

Sociometrični test na primer sestavljajo vprašanja: s kom bi učenec želel sedeti v klopi, s kom bi šel rad na izlet, v kino in podobno. Hkrati se takoj pojavijo nasprotna vprašanja: s katerimi učencem ne bi želel sedeti v klopi itd. Vprašanja lahko oblikujete tudi sami, ali pa jih izberete izmed že pripravljenih.

UPORABA PROGRAMA

Za uporabo programa potrebujete osebni računalnik (Windows, Mac OS X ali Linux) z dostopom do interneta in tiskalnikom. Z nakupom nadgradnje ali novega programa SOCIOGRAM 5.1 in z dodelitvijo posebnega ključa pridobite licenco (pravico do namestitve programa) na TRI (3) računalnike.

TEHNIČNE LASTNOSTI

Program je na voljo v več jezikih: slovenščina, angleščina, hrvaščina, nemščina. Deluje na več operacijskih sistemih, kot so Mac OS X, MS Windows in Linux.

VIZUALIZACIJA

Prikažemo lahko število pozitivnih in negativnih izbir za posameznike v stolpičnem diagramu, vizualiziramo izbire v ravnini (prikaz čimbolj ravninskega grafa) ali prikažemo vzajemno izbrane, četudi sta izbrana v različni stopnji izbire.

LASTNOSTI SOCIOGRAMOV

Podprti so različni tipi uporabe (delovni timi ali društva, izobraževalne ustanove, organizacije – podjetja). Generiramo lahko poljubno število pozitivnih in negativnih vprašanj, dodajamo komentarje pri vsakem od anketirancev.

LICENCA

Licenca je doživljenska za računalnik, na katerem je nameščen program dokler ta računalnik deluje brez zamenjave RAM-a, Procesorja in trdega diska.

KOLIKO STANE

Ena licenca omogoča tri namestitve in stane 220,00 EUR. 
Nadgradnja iz katere koli verzije (zopet tri namestitve) stane 110 EUR.

Mnenje uporabnikov:
Sem razredničarka na razredni stopnji. Sociogram uporabim vsaj 3x letno. Pred uporabo programa Sociogram, sem ga izdelovala ročno na papir in za vsakega porabila vsaj pet dni! Izrišeš, se zmotiš, zmečkaš papir in rišeš na novo. Koš za papir je poln, ti pa še nimaš sociograma... Sedaj pa porabim 15 minut, včasih še manj!
Polona Kralj
Razrednik 5.A

Odnosi v razredu se spreminjajo. In dobro je vedeti, kdo ima koga najraje ob sebi. Te informacije so nujne, da dobro sestaviš sedežni red v učilnici – narediš sociogram in po 15h minutah ti je vse jasno!

Mateja Dobrovoljc, razrednik 6.B

Zaključni izlet. Ker smo v zadnjem času večkrat prebrodili kar napete in neprijetne situacije, je sedežni red pomemben pripomoček, da ugotoviš, kdo je kdo v razredu. Če bom sestavil pravilen sedežni red, bo mir cel dan!

rok pečan, razrednik, 9.c